tisdag 31 januari 2012

Nyttigt eller ej?




1. Myt: Mellanmjölk är mycket smalare än röd mjölk.
Fakta: Skillnaden är 1,5 procent vilket är försvinnande lite.

2. Myt: Bruna ägg är nyttigare än vita.
Fakta: Färgen har absolut ingenting att göra med kvaliteten på ägget. Däremot, om du är ute efter bra ägg, ska du välja ekologiska frittgående höns uppfödda med omega 3. Vita eller bruna spelar alltså ingen roll.

3. Myt: Kalkonbacon innehåller mindre fett än traditionell bacon från fläsk.
Fakta: Det stämmer att kalkonkött är smalare än fläskkött. Men för att kalkon ska kunna smaka vanlig bacon krävs en hel de tillsatser och det är här som problemet uppstår. Det vanliga är att både salthalten liksom fetthalten oftast blir densamma i slutänden i alla fall.

4. Myt: Färska frukter och grönsaker är alltid bättre än frysta.
Fakta: Det är inget fel alls med att köpa frusna frukter och grönsaker. Allra helst när det inte är säsong. Det positiva är att den frusna frukten alltid paketeras när den är perfekt mogen. När bananer eller tomater plockas från sina träd och buskar är det gröna och mognar under den långa transporten till Sverige. Då går frukten miste om en stor del av näringsinnehållet. Köp alltid frusen frukt och grönt utan tillsatser.

5. Myt: Sallad på menyn är alltid det slankare alternativet.
Fakta: Så behöver det inte alls vara. En ren och slät hamburgare kan innehålla 250 kalorier och 9 gram fett medan en ceasarsallad med kyckling, mögelost och massor av dressing kan innehålla 540 kalorier och 23 gram fett. Det är skillnad på sallad och sallad. Välj gärna en sallad utan massa extra tillbehör och gör en egen dressing med olja och vinäger.

6. Myt: Lightprodukter och sockerfria produkter är alltid bättre än traditionella.
Fakta: Om du ska ta en kaka eller en skål med glass till efterrätt, ät då en kaka eller glass gjort på riktigt socker och grädde och njut. Det artificiella sötningsmedlet ger oftast upphov till mersmak medan en kaka gjort på riktigt socker är mer mättande och gör dig nöjd med en munsbit. Låt dig inte luras av fettfria eller sockerfria produkter, de är alltid laddade med något artificiellt som ska ersätta det vanliga sockret.

7. Myt: Byt ut läsken mot färskpressad juice.
Fakta: Ok, vi kan ju alla vara överens om att juice är betydligt bättre än läsk. Men om du är noga med att räkna kalorier så innehåller de båda ungefär lika mycket socker. Däremot är läsken bara färgat vatten med tillsatser, medan du i juicen får i dig massvis med nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

8. Myt: Byt ut din glass mot frozen yougurt.
Fakta: Det kan sluta med att du får i dig mer kalorier från din frozen yougurt än vad du hade fått ifall du åt en lagom portion vanlig glass. Många luras av att det är yougurt och tror därmed direkt att det är nyttigt. Det gör också att man överäter. Ibland kan din frozen yougurt dessutom vara proppfull med socker. Var noga med att läsa på innehållsförteckningen.


Källa & bild: Aftonbladet

måndag 30 januari 2012

Vinn en kock















Jag fick ett paket med 2 ostar och en kokbok i förra veckan. Både ostarna och kokboken kommer från Boxholm, alla recept har såklart ost i sig :)
Den ena osten var det havssalt, timjan, oregano, basilika och tomat i, den är väldigt god att äta som den är. Den andra osten, en gräddost, är väldigt krämig och god, också god att äta rätt upp och ner. Jag kommer nog att komma på lite fler användningsområden snart...ska kolla i kokboken.

Boxholm har just nu en tävling, receptutmaning, där man kan vinna en alldeles egen kock för en kväll. Om jag var er så skulle jag definitivt delta. Att vinna en egen kock för en kväll är riktigt roligt. Jag lyckades själv nämligen vinna en kock för en kväll för ett antal år sen, han kom hem och lagade underbar mat till mig och mina vänner, det blev en riktigt lyckad kväll! Så ta chansen och tävla, KLICKA HÄR! Jag håller tummarna och hoppas att ni vinner :) Lycka till!

Dinkelsallad med bacon och örtkeso



Ingredienser - 4 port

  • 1 pkt bacon
  • 250 g lättkeso
  • 1 dl färska örter
  • salt och peppar
  • 1 salladshuvud
  • 240 g hela dinkelkorn, färdigkokta
  • cocktailtomater skurna i halvor
  • olivolja

Så här gör du

  1. Stek baconet i en stekpanna eller i mikron. 
  2. Låt fettet rinna av på hushållspapper. 
  3. Stek ev också tomathalvorna. 
  4. Mixa keso och örter, smaka av med salt och peppar. 
  5. Lägg upp sallad, dinkel och tomater i en skål och ringla över olivolja. 
  6. Toppa med bacon och örtkeso.

söndag 29 januari 2012

Pastagratäng med kassler


Ingredienser 4 portioner

8 dl kokt pasta, t ex fusilli
200 g kassler
300 g frysta broccilibuketter
1 dl grovhackade valnötter 
140 g Kvibille® gräddädel
4 dl Kelda® Pastasås Mild ost

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225°. 
  2. Skär kasslern i små tärningar. 
  3. Blanda den kokta pastan, kassler, broccoli och valnötter i en smord ugnssäker form.
  4. Smula osten och blanda den med såsen. 
  5. Häll blandningen i formen och gratinera i mitten av ugnen 20-25 min. 
  6. Servera med sallad.

Energi per portion:  395 kcal Protein 25 g Kolhydrat 39 g Fett 16 g


Källa & bild: MåBra

fredag 27 januari 2012

Chokladkaka med bär med vaniljskum



Ingredienser - 10 port

  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • rivet skal av 1 citron
  • 25 g smält smör
  • 1/2 dl mellanmjölk, ev. låglaktos
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kakao
Garnering:
  • 250 g jordgubbar
  • 400 g hallon


Vaniljskum:
  • 1/2 vaniljstång
  • 2 1/2 dl standardmjölk, ev. låglaktos
  • 1 msk strösocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Smörj och bröa en rund kakform med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter. 
  3. Vispa ägg och socker vitt och poröst. 
  4. Tillsätt citronskal, smör och mjölk. 
  5. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. 
  6. Rör ner det i smeten. Häll i kakformen. 
  7. Grädda nederst i ugnen i 10-15 min. 
  8. Låt kakan svalna. 
  9. Rensa jordgubbar och hallon. Hacka jordgubbarna fint. 
  10. Tillsätt hallonen och rör tills de mosat sig. 
  11. Fördela dem på kakan. Ställ den kallt.
  12. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. 
  13. Lägg vaniljstång, frön, mjölk och socker i en kastrull. Sjud på svag värme i fem min. 
  14. Ta upp vaniljstången. Mixa såsen till ett skum. Servera till kakan.

Energi per portion: 136 kcal


Källa & bild: MåBra

Träna smartare




Genvägar är inte alltid senvägar. Här är 4 sätt att spara tid på gymmet och träna mer effektivt.

 Så här mycket tid sparar du på att...

… använda tyngre vikter i styrketräning: runt 16 minuter (om du brukar göra två set) eller 32 minuter (om du brukar göra tre set).


… springa i olika intervaller: 4 minuter (på en vanlig 45-minuters träning i löpspåret).


… ta uppförsbacken: 25 minuter (på en 45-minuters promenad) eller 17 minuter (på en 45-minuters löprunda).























Källa & bild:GI-viktkoll
1. Håll tempot!Vila inte för mycket mellan övningarna utan gå från övning till övning omedelbart. Gör övningarna en gång med högsta vikt så att du absolut inte orkar mer. Växla mellan över- och underkroppsträning och ta bort alla viloperioder emellan. Istället för att vila i 60 sekunder efter ett set av bicepsträning går du direkt till ett sett av underkroppsrörelser. På så vis får din överkropp vila medan du tränar underkroppen och du maximerar ditt eget tidsuttag.


2. Bygg upp träningen. Kombinera styrketräningen med uthållighet och konditionsträning. För att få ut maximal träning på kortast möjliga tid tränar du gradvis från hög- till lågintensiv träning. Du kan till exempel springa lågintensivt en längre tid och högintensivt en kortare tid. Prova att springa 6 km/h i fem minuter och 7 km/h i tre minuter, 1 minut i 8 km/h och 3 minuter i 7 km/h och till sist 5 minuter i 6 km/h (orginalhastighet).


3. Mixa mera.Ett annat tidssparande sätt att träna är att lägga till korta intervaller av fart till din vanliga träning. Det gör att du sätter fart på din ämnesomsättning och bränner samma mängd kalorier (eller till och med lite mer) på kortare tid. Samtidigt bygger du på din kondition och uthållighet. Lägg till 30-60 sekunders högintensiv löpning eller promenad och gå sedan tillbaka till din lugnare takt i några minuter. Fortsätt så hela tiden som du springer eller går.


4. Ta backen!
När du tar din vanliga promenad så prova på att springa upp för en backe eller kulle istället för att bara gå på plan mark. Det kommer att öka din förbränning och korta ner din träningstid. Om du använder dig av ett löparband så öka motståndet med 10 procent.







torsdag 26 januari 2012

Äggröra med kalkonbacon



Ingredienser - 2 port

  • ½ finhackad gul lök
  • ½ hackad röd paprika
  • 50 g skivade champinjoner
  • 2 tsk olivolja
  • 50 g strimlade sockerärter
  • 4 ägg
  • 2 msk mellangrädde, 27 %, ev låglaktos
  • salt och peppar
  • 3 msk finskuren gräslök
  • 100 g strimlat kalkonbacon

Servera med: blandad sallad

Så här gör du

  1. Fräs lök, paprika och svamp i olja i en panna, gärna teflon. 
  2. Lägg ner ärterna som får fräsa med en halv min. 
  3. Vispa upp äggen med grädde och rör ner. 
  4. Krydda och fortsätt röra tills äggen stelnat till en krämig röra. 
  5. Ta av från värmen och rör ner gräslöken. 
  6. Stek kalkonbacon i torr panna och servera till röran.

onsdag 25 januari 2012

Få svenskar tror att LCHF är bra för hälsan


Det är väldigt mycket prat kring LCHF nu för tiden. Antingen är folk för eller mot kosten, och det är väl helt ok. Men det jag tycker är märkligt är att när så många visar på att de går ner i vikt och mår bättre så kan det väl inte vara dåligt, eller?!

Såhär står det på MåBra om svenskars inställning till LCHF:


Fettdebatten rasar vidare. De tidigare råden om en fettsnål kost för optimal vikt och hjärthälsa har stött på patrull. Experterna som istället förespråkar en diet med hög andel mättat fett blir allt fler. Starka argument är bland annat att folksjukdomar som fetma och diabetes typ 2 enkelt kan förhindras med kosttypen.Motståndare menar att det finns för lite forskning inom området och att dessa fett-dieter skapar en hälsobomb som kommer att brisera i form av hjärt-kärlsjukdomar om några år.En anledning till att kött och feta mejeriprodukter bokstavligen säljer som smör i butikerna är populära dieten LCHF, som förespråkar animaliskt fett, skaldjur och ägg framför kolhydrater och vegetabiliska fetter.Men hur starkt fäste har fettförespråkarna? TNS Sifo har på uppdrag av Livsmedelsverket frågat 1 000 personer vad de tycker är bra fett och hur mycket man bör äta för att det ska anses vara hälsosamt. Och stickprovet visar att svenskarna är tveksamma till en allt för fet kosthållning.38 procent av de tillfrågade anser att det är bra att minska på animaliskt fett, 8 procent menar att det är bra att minska på andelen vegetabiliskt fett medan 18 procent tycker att man bör minska den totala mängden fett i maten, oavsett typ.Endast 3 procent tyckte att det är bra för hälsan med mycket fett. Cirka en tredjedel anser att det finns andra livsmedel än just fett man bör undvika för att förbättra hälsan.

Jag tror att det finns olika dieter som passar olika individer. Om det vore farligt så skulle antagligen fler må sämre av dieten. Jag tror att fler mår sämre av att äta en massa godis, bullar, chips och andra kolhydrater än av att äta lite mer fett. Men jag är inget proffs utan utgår bara från vad jag tror och från mina egna resultat. I augusti, 1 månad efter att jag fick barn, började jag äta LCHF och har sen dess gått ner ca 35 kg (Ja, jag gick upp lite väl mycket i vikt:)). Jag kan inte vara annat än nöjd, så enligt mig så är LCHF toppen! :)

tisdag 24 januari 2012

Chokladsemlor



Ingredienser - ca 20 st

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl Cocio Pucko® chokladmjölk
  • 75 g Svenskt Smör från Arla, rumstempererat
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg
Fyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl Arla® mjölk
  • inkråm från bullarna
Garnering:
  • 2 ½ dl Arla Köket® vispgrädde
  • 2 tsk kakao
  • 3 tsk strösocker
  • florsocker
Gör så här
  1. Smula ner jästen i en bunke. 
  2. Värm mjölken till max 37 grader. Häll den över jästen, tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig. 
  3. Låt jäsa ca 30 min. 
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. 
  5. Forma ca 20 runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. 
  6. Låt jäsa under bakduk ca 20 min. 
  7. Sätt ugnen på 225 grader. 
  8. Pensla bullarna med ägget och grädda i mitten av ugnen 8-10 min. 
  9. Låt svalna på galler. 
  10. Skär av ett lock på bullarna och gröp ur lite av inkråmet. 
  11. Riv mandelmassan och blanda med inkråm och mjölk till en jämn massa. 
  12. Fyll bullarna med blandningen. 
  13. Blanda grädde, kakao och strösocker och vispa grädden till ett fast skum. 
  14. Spritsa eller lägg en klick grädde på varje bulle. 
  15. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Energi per portion: 205 kcal Protein 4 g Kolhydrat 25 g Fett 10 g


Källa & bild: Arla

måndag 23 januari 2012

Tuggiga fröfrallor




Ingredienser - 20 port

  • 1½ dl rågkross
  • ½ dl linfrön
  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2½ dl vatten, 37°
  • 1 dl kesella lätt
  • 1 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk honung
  • ½ dl solroskärnor
  • 180 g, ca 3 dl, rågsikt
  • 120 g, ca 2 dl, grahamsmjöl
  • 300 g, ca 5 dl, vetemjöl special +1 dl till utbakning

Topping: 
2 msk sesamfrön, vallmofrön, solroskärnor, havregryn, pumpakärnor, polenta, linfrön eller vad du hittar i skåpen

Så här gör du

  1. Blanda rågkross, linfrön och 3 dl vatten i en kastrull. 
  2. Koka upp och låt sjuda ca 10 min. 
  3. Ställ åt sidan att svalna eller låt stå över natten. 
  4. Smula jästen i en bunke, häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig. 
  5. Tillsätt gröten och övriga ingredienser – vetemjölet lite i taget medan degen arbetas blank och smidig. 
  6. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min. 
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. 
  8. Dela i två delar och rulla ut varje degbit till en längd och skär i ca 10 jämnstora bitar.
  9. Trilla till runda bullar som placeras på bakpappersklädd plåt. 
  10. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. 
  11. Värm under tiden ugnen till 225°. 
  12. Pensla bullarna med lite vatten och strö över olika fröer/gryner. 
  13. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.
Energi per portion: 170 kcal

Källa & bild: MåBra

söndag 22 januari 2012

Kycklingsoppa



Ingredienser - 4 port


  • 2 kycklingfiléer, ca 250 g
  • 1 äpple
  • 1 gul lök
  • Svenskt Smör® från Arla
  • 1 msk curry
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 burkar passerade tomater, á 400 g
  • 1 dl vatten
  • 2 ½ dl Kelda® matlagningsgrädde
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 krm socker
  • ½ tsk salt
  • ½ dl hackad persilja


Gör så här

  1. Strimla kycklingen. 
  2. Kärna ur och strimla äpplet. 
  3. Skala och hacka löken. 
  4. Fräs allt i smör och curry i en gryta. 
  5. Rör i peppar, tomater, vatten, grädde och buljongtärningar. 
  6. Låt soppan koka några minuter. Smaksätt med socker och salt. 
  7. Strö över persilja
Energi per portion: 275 kcal Protein 19 g Kolhydrat 18 g Fett 14 g

Källa & bild: Arla

lördag 21 januari 2012

Effektiv förbränning på 30 min


Som jag alltid säger när det gäller kalorier och förbränning så är det individuellt. Det beror på kroppssammansättning och hur hårt man tar i. Men det är kul att se ungefär hur mycket man kan bränna på 30 min :)




  • 1. Åka rullskridskor

    Förbränner 425 kalorier på 30 minuter.
    Är du överraskad över hur mycket det förbränner? När du rullar fram glömmer du att du faktiskt tränar. Det är rörelserna från sida till sida av lår och bakdel som kräver mer av din kropp. Rullskidor är effektiv träning som dessutom inte sliter på knän och andra leder – kom bara ihåg hjälm och annan säkerhetsutrustning.
  • 2. Löpning 
    Förbränner 374 kalorier på 30 minuter.
    En löpare är vanligtvis smal – och det är inte så konstigt: De stora löpmusklerna i ben och bakdel är de största kalori- och fettslukande musklerna i kroppen. Få största möjliga utbyte av varje steg genom att svänga med armarna intill kroppen, undvik att luta dig framåt och håll fötterna nära marken. Landa på mitten av foten och rulla fram på tårna. Du kan också öka förbränningen genom att variera dig med snabb intervallträning och backlöpning.
  • 3. Hoppa hopprep
    Förbränner 340 kalorier på 30 minuter.
    Det är knappast någon överraskning att boxarnas favoritträning hamnar högt på listan. Få största möjliga utbyte av varje hopp genom att använda ett hopprep med handtag som når precis upp till armhålorna när du ställer dig mitt på det. Hoppa med fötterna lätt isär, håll kroppen rak och hoppa nära golvet. Du kan öka förbränningen genom att byta tempo och stil – hoppa med den ena foten, båda fötterna eller samtidigt som du joggar.
  • 4. Rocka rockring
    Förbränner 300 kalorier på 30 minuter.
    Se till att du väljer rätt storlek: Rockringen ska nå upp till bröstet på dig när du ställer den på högkant framför dig. Rätt teknik är också viktig: Stå med ena foten framför den andra och flytta vikten fram och tillbaka och runt i en cirkel. Kom ihåg att det inte gör något om det inte blir perfekt – du förbränner massor av kalorier ändå!
  • 5. Spela tennis
    Förbränner 272 kalorier på 30 minuter.
    Du behöver inte ha en partner för att få glädje av den här fettförbrännande sporten. Har du bara ett tennisracket, en tennisboll och en vägg förbränner du lika mycket kalorier! Sök upp ett plant område i närheten av en vägg eller ett garage som du kan spela mot. Slå både fore- och backhandslag. Testa hur många du kan göra i sträck. Prova att gå tio meter och sedan 25 meter från väggen och känn hur mycket hårdare du måste slå ju längre bort du står.
  • 6. Dans 
    Förbränner 221 kalorier på 30 minuter.
    Inte den största kaloriförbrännaren men inte desto mindre en lysande – och kul! – fettslukare. Det viktigaste är att hålla ett högt tempo. Välj låtar med snabba rytmer, till exempel latinska – och glöm inte att hålla ångan uppe mellan låtarna också. Använd armarna för att öka förbränningen ytterligare. Lyft dem över huvudet och rör dem i takt med musiken!
  • 7. Gå i raskt tempo
    Förbränner 170 kalorier på 30 minuter.
    Gång kommer faktiskt med på vår topplista. Hemligheten är att ta långa och raska steg. Du ska till och med gå så fort att du inte klarar att hålla ett sammanhängande samtal. Öka förbränningen genom att köra intervallträning – växla mellan 2 minuter rask gång och 1 minut när du ökar tempot så mycket du kan.




  • Källa & bild: IForm

    fredag 20 januari 2012

    Spännande morotskaka



    Ingredienser - 24 bitar

    • margarin till formen
    • 5 dl grahamsmjöl
    • 1,5 tsk bakpulver
    • 1,5 tsk malen kanel
    • 1 tsk bikarbonat
    • knappt 1 krm riven muskot
    • 1,25 dl honung
    • 1,25 dl matlagningsyoghurt
    • 0,5 dl olja
    • 2 äggvitor
    • 1 stort ägg
    • 1 msk vaniljsocker
    • 225 g (5 dl) finrivna morötter

    Glasyr:
    • 100 g mager philadelphiaost
    • 0,5 dl florsocker
    • 0,5 tsk vaniljsocker
    • saft och rivet skal av 0,5 citron
    • 0,5 dl hackade valnötter (kan uteslutas)
    Gör såhär


    1. Värm ugnen till 200°C. Smörj en 20 cm kvadratisk eller en 22x28 cm bakform med margarin. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, bikarbonat och muskot i en skål. 

    2. Vispa samman honung, yoghurt, olja, äggvita, ägg och vaniljsocker i en stor skål. Tillsätt morötterna, rör om. Blanda i mjölet till en slät smet. Häll i formen.

    3. Grädda ca 25 min eller prova med en provsticka. Ställ formen på galler att svalna, stjälp upp.

    4. Rör färskosten slät tillsammans med socker och vaniljsocker. Smaksätt med citronskal och saft. Bred krämen över kakan. Garnera eventuellt med valnötterna.


    Tips
    • Låt kakan svalna på galler så undviker du att den blir fuktig. Det gör också att kakan kallnar jämnt, vilket är viktigt för att glasyren ska bli fin.


    • Häll smeten i en 20 cm kvadratisk form. Om du använder en 22 cm rund eller rektangulär form, så minska eventuellt gräddningstiden med 5 min 

    Variation
    Byt ut valnötterna mot syltade apelsinskal. Färga glasyren gul.


    Näringsvärde per bit
    185 kcal
    Kolhydrater 25g  
    Protein 5g  
    Fett 7g  
    Fibrer 2g



    Källa & bild: Imponline