onsdag 30 juni 2010

Hallon-mango smoothie



Ingredienser - 1 glas
  • 1/2 dl frysta hallon
  • 1/2 dl fryst mango
  • 1 1/2 dl Arla Ko Mild yoghurt honung

Gör så här

  1. Mixa alla ingredienser till en krämig smoothie.
  2. Häll upp i glas och servera, gärna med sugrör.

Energi per portion exklusive tillbehör: 135 kcal Protein 6 g Kolhydrat 20 g Fett 3 g

Källa & bild: Arla

Glöm inte TÄVLINGEN!

tisdag 29 juni 2010

Grönärtssoppa med getostkräm



Ingredienser - 4 port

  • 1 skiva landgångsbröd, ev. glutenfritt
  • 1 gul lök
  • 250 g gröna ärter
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 100 g chèvre (getost)
  • 1 dl kesella mini

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225° och övervärme.
  2. Skär brödet i avlånga stavar. Rosta brödet i ugnen tills det fått fin färg på båda sidor.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Lägg lök, ärter och buljong i en kastrull och sjud på svag värme under lock i 10 min tills grönsakerna mjuknat.
  5. Mixa soppan slät.
  6. Mixa samman chèvre och kesella till en kräm.
  7. Servera soppan med en klick chèvrekräm och en brödstav.

Energi per portion: 172 kcal

Källa & bild: MåBra

Glöm inte TÄVLINGEN!

måndag 28 juni 2010

Grekisk bönsallad med örtkeso




Ingredienser - 2 port

  • 100 g kokta vita bönor
  • 100 g kokta svarta bönor
  • 100 g kronärtskockshjärtan
  • 1 strimlad rödlök
  • 100 g fetaost, max 10 %
  • ½ dl svarta oliver
  • 12 cocktailtomater
  • ½ kruka finhackade basilikablad
  • salladsblad

Garnera med:

  • rosmarin

Örtkeso:

  • 100 g keso mini, ev. låglaktos
  • ½ dl finhackade örter, t ex timjan, slätbladig persilja, basilika, rosmarin
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Spola av bönorna och blanda med kronärtskockor, lök, smulad fetaost, oliver, halverade tomater, basilika och sallad.
  2. Vänd om ordentligt.

Enbart salladen ger 256 kcal/portion

Örtkeso:

  1. Blanda keso och örter, smaka av med salt och peppar.

Enbart örtkeson ger 40 kcal/portion

Energi per portion: 296 kcal

Källa & bild: MåBra

Glöm inte TÄVLINGEN!

torsdag 24 juni 2010

Tävling!

Nu är det dags för er att vinna lite fina priser!


Ge mig era bästa grilltips så ger jag de 3 bästa tipsen fina priser från Kelda.


1:a pris är två fina skålar


2:a-3:e pris är en T-shirt eller top


Skriv i kommentarsfältet eller maila mig era tips senast söndag den 4:e juni kl. 24.00 så utser jag en vinnare och presenterar dem här måndag den 5:e juni.

LYCKA TILL!

onsdag 23 juni 2010

Matjestårta



Ingredienser - 8-10 bitar
  • 200 g mörk kavring
  • 75 g Arla smör

Fyllning:

  • 3 gelatinblad
  • 1 burk matjessill, ca 200 g
  • 1 rödlök
  • 250 g Arla Köket Kesella® kvarg
  • 3 dl Arla Ko® gräddfil
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1-2 msk sillspad
  • 1 dl hackad gräslök

Gör så här

  1. Finhacka eller mixa brödet. Smält smöret och blanda det med smulorna.
  2. Platta ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Låt stå i kyl ca 15 min. Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 min.
  4. Låt sillen rinna av och spar spadet.
  5. Skala löken. Finhacka sill och lök. Blanda sill, lök, kvarg, gräddfil, peppar och sillspad.
  6. Ta upp gelatinet och smält det i en liten kastrull på svag värme. Rör ner det i sillblandningen. Häll det i formen och låt den stå i kyl minst 3 tim för att stelna.
  7. Lägg silltårtan på ett fat och garnera med gräslök.

Näringsvärde per bit: 300 kcal Protein 11 g Kolhydrat 19 g Fett 20 g

Källa & bild: Arla

tisdag 22 juni 2010

Kinakyckling med sting




Ingredienser - 1 port

  • 1 kycklingbröst (125 g)
  • 1/2 tsk olja
  • 1/2 purjolök
  • 40 g skivade champinjoner
  • 1/2 röd paprika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 dl kokt fullkornsris

Blanda ihop:

  • 1/2 dl vatten
  • 1 tsk kycklingfond
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1/2–1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk maizena


Så här gör du

  1. Fräs ett strimlat kycklingbröst i olja ca 5 min.
  2. Tillsätt purjolök i sneda skivor, skivade champinjoner, röd paprika i bitar, hackad vitlöksklyfta och låt fräsa med ett par min.
  3. Blanda samman vatten, kycklingfond, kinesisk soja, sambal oelek och maizena.
  4. Rör ner blandningen i pannan och låt puttra ett par min.
  5. Servera med kokt fullkornsris.

Energi per portion: 270 kcal

Källa & bild: MåBra

lördag 19 juni 2010

Bakad potatis med skinkröra



Ingredienser - 4 portioner
  • 4 bakpotatisar
  • 1 liten rödlök
  • 1 äpple
  • 100 g rökt skinka, 20 tunna skivor
  • 0,5 knippe gräslök
  • 250 g keso
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Sägg ugnen på 200 grader.
  2. Borsta potatisarna rena.
  3. Pricka dem med en gaffel och ugnsbaka dem tills de är mjuka, 50-60 minuter.
  4. Skala och finhacka löken, kärna ur och finhacka äpplet.
  5. Tärna den rökta skinkan och hacka gräslöken.
  6. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Sätt ett kryss i de varma potatisarna.
  9. Tryck isär dem och lägg i fyllningen.
  10. Servera gärna en sallad till.

Energi/portion: 266 kcal

Källa & bild: sund.nu

Veronicas fruktsallad med granatäpple


Ingredienser - 3 personer
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • 1 päron
  • 1 äpple med skal
  • 0,5 granatäpple

Gör så här:

  1. Skölj frukterna.
  2. Skala kiwi och banan.
  3. Skär alla frukter utom granatäpplet i bitar.
  4. Portionera ut fruktbitarna i skålar.
  5. Dela granatäpplet och gröp ur fruktkärnorna med sked som topping över fruktbitarna.

Energi per portion: 104 kcal

Källa & bild: sund.nu

tisdag 15 juni 2010

Bakat äpple med kanel och kryddpeppar



Ingredienser - 1person
  • 5 g smör
  • 5 g mörkt muscovadosocker
  • 50 g svarta vinbär
  • 1 nypa kryddpeppar
  • 1 nypa muskotnöt
  • ½ tsk kanel
  • ¼ citron
  • 1 medelstort äpple

Tillagning

  1. Lägg smör och socker i en gryta och smält det tillsammans.
  2. Rör ner svarta vinbär, kryddpeppar, färskriven muskotnöt, kanel samt rivet skal och saft från citronen.
  3. Halvera äpplet, ta ur kärnhuset och lägg i fyllningen.
  4. Baka det fyllda äpplet i ugnen på 160 grader i cirka 25 minuter tills det är mjukt

Näringsinnehåll per person: 203 kcal Fett: 5 g Protein: 2 g Kolhydrater: 41 g Fibrer: 7 g

Källa & bild: IForm

måndag 14 juni 2010

Isglass med lime


Ingredienser - 8 glasspinnar
  • 4 dl vatten
  • 8 msk ljust råsocker
  • 4 dl färskpressad citronsaft
  • 2 limefrukter

Gör så här:

  1. Värm vatten och socker, tills sockret är upplöst.
  2. Låt det svalna och blanda i citronsaften.
  3. Tvätta av och torka limefrukterna och skär dem i tunna skivor.
  4. Lägg 2 skivor i varje form och häll saften över.
  5. Frys ner.

Energi pe portion: 85 kcal Fett: 0 gram Protein: 0,3 gram Kolhydrater: 20,6 gram

Kostfibrer: 0 gram Bonus: 27 mg C-vitamin + 100 g kalcium

Källa & bild: IForm

Blålila fruktdrink

Ingredienser -2 personer
  • 200 g blåbär
  • 100 g björnbär
  • 200 g äpple
  • 200 g plommon
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 2 isbitar (kan uteslutas)
  • 2 msk flytande honung/råsocker

Tillagning

  1. Skölj frukterna och ta bort alla kärnor.
  2. Mixa allt med is och smaka av med lite honung eller råsocker.
  3. Drick genast som en nyttig och god start på dagen.

Näringsinnehåll/person: 214 kcal Protein: 2,3 gram Fett: 1,6 gram Kolhydrater: 51,7 gram Kostfibrer: 8,8 gram

Källa & bild: IForm

onsdag 9 juni 2010

Linsgryta




Ingredienser - 4 portioner

  • 400 gram allaska pollock eller vegetariskt alternativ
  • 1 liter vatten
  • 300 g gröna eller röda linser
  • 100 g minimajs
  • spiskummin
  • vitlökskrydda
  • cilipeppar
  • 2 msk osötad soja

Tillagning

  1. Häll vattnet i en kastrull. Lägg ned fisken och linserna i vattnet och koka i 20 minuter.
  2. Häll i soja och krydda med spiskummin, vitlökskrydda och chilipeppar.
  3. Skiva minimajsen och lägg i grytan.
  4. Servera tillsammans med osötat bröd med fullkorn eller råg.

Energi per portion: ca 350 kcal

Källa: kostkoll.se

tisdag 8 juni 2010

Frukostar på 350-400 kcal


Hittade ett blogginlägg här som hade en massa bra tips på frukostar. Ibland kan det vara svårt att komma på hur man ska variera sin frukost så här kommer en del förslag, alla recept är för 1 person:

Grötfrukost 350 kcal:

  • 1 dl havregryn
  • 2 dl lättmjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk russin
  • 1/2 msk linfrön
  • 1 msk lingonsylt

Tillagning

  1. Micra gröten i 1-1,5 min.
  2. Knäck i ägget och rör om ordentligt.
  3. Värm gröten ytterligare 1-1,5 min.
  4. Strö över russin, linfrön och lingonsylt.
  5. Servera med mjölk!

Kesofrukost 380 kcal:

  • 2 dl minikeso
  • 1,5 dl hallon/blåbär
  • 1 päron
  • 1 msk nötter/frön

Tillbehör:

  • 1 kokt ägg
  • 1 glas juice

eller

  • riskaka med mjukost
  • 1/4 avokado.

Fruktig yoghurt frukost 385 kcal:

  • Mild lätt youghurt
  • 1 banan
  • 1 äpple
  • 1 dl hallon
  • 1 mandarin

Tillbehör:

  • 1 kokt ägg
  • 1 glas juice

eller

  • riskaka med mjukost
  • 1/4 avokado.

Frukost á la riskakor 400 kcal:

  • 1/2 avokado
  • 2 riskakor
  • mjukost/lättsmör
  • tomat
  • 1 kokt ägg
  • 1 glas juice

Omelettfrukost 400 kcal:

  1. Rör ihop 2 ägg 100 gram mini keso, och tomat.
  2. Stek i lite rapsolja.

Tillbehör:

  • 1 glas juice

eller

  • riskaka med mjukost
  • 1/4 avokado.

Källa & bild: Måltidsförslag


måndag 7 juni 2010

Italienska skinkrulader




Ingredienser - 4 portioner

  • 600 g skinka eller benfri kotlett

Sås:

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk olivolja
  • 2 burkar krossade tomater à 400 g
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar


Fyllning:

  1. 2 msk hackade svarta oliver (valfritt)
  2. 2 vitlöksklyftor
  3. 1 tsk rivet citronskal
  4. 1 dl ricottaost
  5. 1 msk hackad färsk persilja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200°C. Putsa skinkan och skär den i åtta skivor, eller putsa kotletterna. Skala och hacka vitlöken till såsen.
  2. Förbered såsen i en liten kastrull. Hetta upp oljan på medelvärme. Tillsätt den hackade vitlöken och fräs upp under omrörning i 1 min. Tillsätt tomaterna, oregano, basilika, salt och peppar. Sjud till såsen tjocknar, ca 15 min. Rör om då och då.
  3. Kärna ur och hacka oliverna. Skala och hacka vitlöken. Blanda citronskal, hackad vitlök, ricotta, oliver och persilja i en skål. Blanda väl.
  4. Bred fyllningen på varje skinkbit och rulla ihop skivorna. Fäst med tandpetare. Lägg ruladerna i en ugnsfast form med skarven nedåt. Häll på såsen och ställ in i ugnen i 30 min. Ta bort tandpetarna och servera genast.

Tips

  • Använd en matsked till att fördela ostblandningen på köttet. Bred på osten men lämna en 0,5 cm fri kant runt om.
  • Rulla ihop varje skiva. Börja rulla från kortändan. Fäst ihop med en tandpetare så att köttet inte öppnar sig under tillagningen i ugnen.

Näringsvärde per portion 274 kcal Kolhydrater 7g Protein 36g Fett 10g Fibrer 2g

Källa & bild: impoline

söndag 6 juni 2010

Quiche lorraine




Ingredienser - 8 portioner

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 nypa strösocker
  • 120 g kallt smör eller margarin
  • matfett till formen
  • 1–2 msk vatten

Fyllning:

  1. 300 g rökt skinka
  2. 3 ägg
  3. 0,5 dl matlagningsgrädde
  4. 2 dl lätt crème fraiche
  5. 2 dl mellanmjölk
  6. 1 nypa peppar
  7. 1 nypa riven muskot

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt, socker och matfett till pajdegen. Smula samman matfettet med de torra ingredienserna. Stänk på lite vatten och blanda samman till en följsam och inte alltför kladdig deg. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°C. Skär skinkan i fina strimlor. Vispa äggen och blanda ner grädde, crème fraiche, mjölk och kryddor till en jämn smet.
  3. Smörj en form (ca 28 cm i diameter) med matfett. Tryck ut degen i formen. Lägg en ring av aluminiumfolie längs med kanten så faller inte degen samman när den gräddas. Stick hål i botten och grädda i ugnen i 10 min.
  4. Fyll pajbotten med skinka. Häll över äggstanningen. Grädda i ugnen i ca 30 min tills pajen har pöst upp och är läckert gyllenbrun.

Näringsvärde per portion 325 kcal Kolhydrater 17g Protein 14g Fett 22g Fibrer 1g

Källa & bild: impoline

lördag 5 juni 2010

Äppeltrifle med vanilj och syltade bär



Ingredienser - 1 person
  • 1 äpple
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • ¼ vaniljstång
  • 100 g röda bär
  • 20 g socker
  • ¼ vaniljstång
  • 1 mandelbiskvi
  • 2 msk yoghurt naturell

Tillagning

  1. Halvera äpplet och ta ur kärnhuset.
  2. Koka upp vatten, socker och vaniljkorn.
  3. Lägg ner äpplet och sänk värmen.
  4. Låt det småkoka i ca 5 min, tills äpplet är mjukt, men krispigt.
  5. Lägg bären, t ex hallon och jordgubbar, i en gryta med socker, vaniljkorn och -stång.
  6. Låt det långsamt koka upp under lock och sedan småkoka i 5 min.
  7. Plocka upp vaniljstången.
  8. Bryt mandelbiskvin i mindre bitar och varva biskvi, äpple och bär i två lager i ett glas.
  9. Ställ det kallt fram till servering.
  10. Häll på lite yoghurt och servera.

Näringsinnehåll per person: 182 kcal Fett: 4 g Protein: 4 g Kolhydrater: 34 g Fibrer: 6 g

Källa & bild: Iform

onsdag 2 juni 2010

Morotsstavar med avokadodipp



Ingredienser - 1 person
  • 1 morot
  • ½ avokado
  • 2 msk yoghurt eller filmjölk med probiotiska bakterier
  • ¼ citron, bara saften
  • 2 droppar tabasco
  • ½ rivet äpple

Tillagning

  1. Skär moroten i stavar och sätt dem i ett glas med vatten - då håller de sig fräscha.
  2. Gör avokadodipp. Mosa avokadon och blanda den med citronsaft, yoghurt eller filmjölk, salt och tabasco.
  3. Rör i det finrivna äpplet. Doppa morötterna i dippen.

Energi per person: 152 kcal

Källa & bild: Iform