onsdag 31 mars 2010

Spara kalorier


Har lagt upp en del kalorisparartabeller, och här kommer en till :)
För min del är det alltid kul att se hur mycket jag faktiskt kan spara om jag hoppar över kanelbullen eller chokladkakan.

  • Byt 1 dl matlagningsgrädde (15% fett) mot 1 dl Laga lätt (5% fett).
    Spara: 75 kcal.
  • Byt 60 g fetaost (23% fett) mot 60 g lätt fetaost (3% fett).
    Spara: 101 kcal.

  • Byt 100 g Marabou mjölchoklad mot 55 g Kexchoklad.
    Spara: 265 kcal.
  • Byt 2,5 dl milkshake med lättmjölk och gräddglass (12% fett) mot 2,5 dl smoothie med lättmjölk och vaniljyoghurt (2% fett).
    Spara: 130 kcal.
  • Byt 1 kanelbulle mot 1 äpple.
    Spara: 150 kcal.
  • Byt 1 burk kokosmjölk (16% fett) mot 1 burk lättkokosmjölk (6% fett).
    Spara: 360 kcal.
  • Byt 2,5 dl kaffe latte med standardmjölk mot 2,5 dl kaffe latte med lättmjölk.
    Spara: 40 kcal.
  • Byt 1 Tip Top mot 1 Top Hat.
    Spara: 275 kcal.
  • Byt 1 dl jordnötter mot 1 dl japanmix.
    Spara: 122 kcal.
  • Byt 100 g köttbullar (17% fett) mot 100 g köttbullar (9% fett).
    Spara: 80 kcal.

Källa & bild: Aftonbladet

tisdag 30 mars 2010

Bakad potatis med pesto och honungssås


Ingredienser - 4 portioner
  • 1 kg bakpotatis

pesto och honungssås:

  • 50 gram pesto
  • 2 msk honung
  • 2 dl lättcreme fraiche

sallad:

  • 100 gram ruccolasallad
  • 100 gram cocktailtomater i halvor
  • 2 st kiwi i klyftor

Instruktioner

  1. Skrubba och skär ett snitt i varje bakpotatis.
  2. Ställ dem på ett galler och baka i 250 grader i ca 50 minuter.
  3. Blanda pesto, honung, creme fraiche, salt och peppar till en sås.
  4. Servera potatisen med en sallad gjord på ruccola, tomater och kiwi.

Enegri per portion: 400 kcal

Källa & bild: Aftonbladet

Banan och ananasmuffins


Ingredienser - 6st
  • 2 st ägg
  • 4 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 dl Turkisk Yoghurt
  • 1 st mosad banan
  • 2 skiva ananasskivor i fina bitar
  • 25 gram grovt riven mandelmassa

Instruktioner

  1. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, fiberhavregryn (eller vanlig havregryn)och bakpulver i en skål.
  2. Tillsätt blandningen samt turkisk yoghurt till äggsmeten. Blanda.
  3. Fördela smeten i 6 stora muffinsformar (se bilden) eller 12 vanliga muffinsformar.
  4. Använd dubbla formar annars rinner smeten gärna ut.
  5. Blanda banan och ananas på en tallrik.
  6. Fördela frukten på muffinsen. Strö på riven mandelmassa.
  7. Grädda muffinsen i 200 grader i 10-15 minuter.

Energi per porion: 213 kcal

Källa & bild: Aftonbladet

söndag 28 mars 2010

Pumpapaj


Ingredienser - ca 6 portioner

Botten:
  • 10 fettfattiga vaniljkex
  • 50 g pumpakärnor
  • 1 msk pumpakärneolja
  • 1 msk akaciahonung

Fyllning:

  • 3 ägg
  • 100 g råsocker
  • 50 g akaciahonung
  • 1 hel vaniljstång
  • 250 g pumpa
  • 150 g kesella
  • 1 tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk riven muskotnöt
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm havssalt


Kräm:

  • 200 g kesella
  • Korn från en halv vaniljstång


Tillagning
  1. Hacka kex och pumpakärnor noga, blanda det med pumpaolja och akaciahonung och pressa ner det i botten av en pajform.
  2. Förgrädda i ugnen på 200 grader i 5 minuter.
  3. Vispa äggen hårt tillsammans med råsocker, akaciahonung och vaniljkorn från vaniljstången.
  4. Gör pumpamos genom att koka pumpakött i små tärningar mjukt i ca 15 minuter.
  5. Kyl av och mosa pumpan med en gaffel.
  6. Blanda pumpamos, kesella och kryddor i äggmassan och häll över fyllningen i pajformen. Grädda pajen i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter.
  7. Rör en kall kräm av kesella och vaniljkorn och ät den till.


Energi per person: 246 kcal Protein: 9,3 g Fett: 8,3 g Kolhydrater: 32,7 g Fibrer: 1,0 g

Källa & bild: IForm

Skinkpaket med fikon och getost



Ingredienser -1 portion
  • 100 g plommontomater
  • Salt
  • Peppar
  • Olivolja
  • 2 färska fikon
  • 20 g mjuk getost
  • 2 msk gräslök
  • 4 skivor lufttorkad skinka
  • 1 tsk flytande honung
  • 40 g rostat rågbröd

Tillagning

  1. Skär tomaterna på längden och droppa över olja, salt och peppar.
  2. Ställ in dem i ugnen i 125 grader i 1 timme.
  3. Skär sedan fikonen i halvor och rör ihop osten med hackad gräslök.
  4. Lägg en tesked ostblandning på varje fikonhalva.
  5. Lägg ut skinkan och lägg en fikonhalva på varje skiva.
  6. Lägg sedan en tomat överst och rulla ihop skinkan.
  7. Droppa över honung och olja och servera med nyrostat bröd.


Energi per person: 372 kcal Fett: 12 g Protein: 18 g Kolhydrater: 51 g Fibrer: 6 g

Källa & bild: IForm

lördag 27 mars 2010

Sommarhallonkaka



Ingredienser - 6 st
  • 1 ägg
  • 40 g socker
  • 30 g marsipan
  • 40 g vetemjöl
  • ½ citron

Fyllning:

  • 100 g hallon
  • 1 tsk socker


Garnering:

  • Florsocker
  • Hallon

Tillagning

  1. Vispa ägg och socker i 10 minuter. Riv marsipanen fint och rör ner den. Vänd ner vetemjöl tillsammans med rivet citronskal och -saft.
  2. Fördela smeten i smorda kakformar (eller i en stor) och baka antingen i 10 minuter i 200 grader eller i 30 minuter i 180 grader om den är stor.
  3. Dela kakan i två bottnar när den har svalnat och bred på mosade hallon rörda med socker mellan bottnarna.
  4. Sikta florsocker över kakan, dela och garnera med färska bär.


Energi per kaka (person): 106 kcal Fett: 3 g Protein: 3 g Kolhydrater: 18 g Fibrer: 1 g

Källa & bild: IForm

Majspannkakor med tomatsalsa



Ingredienser - 1 person
  • 30 g mjöl
  • ¼ tsk bakpulver
  • ½ dl lättmjölk
  • 100 g fryst majs
  • ½ ägg
  • ½ dl persilja
  • Lite olja

Salsa:

  • ¼ avokado
  • 1 salladslök
  • 2 tomater
  • Lite citronsaft
  • Salt
  • Peppar
  • Röd chili

Tillagning

  1. Blanda mjöl och bakpulver och häll i mjölken medan du vispar.
  2. När det är ordentligt blandat rör du ner majs, vispat ägg och hackad persilja, och steker pannkakorna i en teflonpanna penslad med 2 droppar olja.
  3. Gör sedan en grov salsa av avokado i små bitar, hackad salladslök, tomater i mindre bitar och smaka av med citron, salt och peppar och lite hackad chili.
  4. Servera pannkakorna i en liten hög och lägg salsan över.


Näringsinnehåll per portion: 380 kcal Fett: 10 g Protein: 14 g Kolhydrater: 63 g Fibrer: 9 g

Källa & bild: IForm

fredag 26 mars 2010

Lågkalorigodis med ananassmak




Ingredienser - 54st
  • 7,5 gram agar agar eller gelatinpulver
  • 5 dl Ananasjuice
  • 5 dl kokosflingor

Gör så här:

  1. Blanda agar agar med ananasjuice i en kastrull och låt koka lätt i cirka 5-10 minuter.
  2. Slå över juiceblandningen i en medelstor form och låt stelna.
  3. Agar agar kan stelna i rumstemperatur till skillnad från gelatin om man vill det.
  4. När blandningen stelnat så skär geléblandningen i 54 fyrkanter.
  5. Doppa fyrkanterna i kokos och lägg upp på serveringsfat.

Energifördelning per godisbit: 8 kcal

Källa & bild: sund.nu

Bananscones


Ingredienser - 8st
  • 2 dl keso mini
  • 1 banan
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3 msk vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Mosa bananen och blanda med keson.
  3. Tillsätt vattnet och blanda ner mjöl och bakpulver.
  4. Dela degen i åtta bullar och lägg på en plåt.
  5. Gräddas mitt i ugnen ca 15 minuter.

Energifördelning/scones: 124 kcal

Källa & bild: sund.nu

onsdag 24 mars 2010

Äggcocotte




Ingredienser - 4 portioner
  • 4 ägg
  • 1 msk smör eller margarin till formarna
  • 6 msk riven ost, t ex Grevé, 17%
  • 100 g smältost
  • 4 msk mellanmjölk
  • 4 msk matlagningsgrädde
  • salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk klippt gräslök

Tillagning

  1. Smörj 4 små portionsformar och strö i hälften av den rivna osten.
  2. Rör ut smältosten med mjölk och grädde. Smaksätt med salt, vitpeppar och gräslök.
  3. Knäck 1 ägg i varje form. Fördela ostblandningen över äggen. Strö över resten av den rivna osten.
  4. Grädda cocotterna i 225°C, ca 10 min. Äggen ska vara löskokta och osten gyllenbrun. Strö över lite gräslök och servera genast.

Näringsvärde per portion 235 kcal Kolhydrater 3g Protein 15g Fett 18g Fibrer 0g

Källa & bild: Impoline

Enklaste påsklaxen


Ingredienser - 8 portioner
  • 1 kg hel, filead lax
  • salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk salt
  • 1 knippa dill

Purjolökssås:

  • 3 purjolökar
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl vitt, torrt vin
  • ev salt
  • ev peppar
  • 1 msk flytande margarin

Tillagning

  1. Salta och peppra laxen. Linda in den i ugnsfolie och lägg den i en långpanna. Stek laxen längst ner i ugnen i 125°C, ca 1 tim och 20 min.
  2. Gör såsen under tiden: Skär purjolökarna i bitar. Koka upp grönsaksbuljongen tillsammans med vinet i en större kastrull. Förväll purjolöksbitarna i vätskan tills de mjuknar.
  3. Mixa blandningen i matberedare eller med hjälp av mixer. Häll tillbaka såsen i kastrullen och runda av den med margarin. Smaka ev av med salt och peppar. Ge såsen ett uppkok strax innan den ska serveras. Servera gärna en pastasallad till, se Tips nedan.

Näringsvärde per portion 261 kcal Kolhydrater 2g Protein 48g Fett 17g Fibrer 1g

Källa & bild: Impoline

måndag 15 mars 2010

Semester



Imorgon smäller det! Jag åker iväg på semester i 1 vecka och ska äntligen få komma till sol och värme. Jag har inget mot vintern men nu behöver jag sol. Det innebär också att bloggen kommer att ta lite semester.


Hoppas att våren kommit när jag kommer tillbaka, brunbränd och utvilad :)


Ha det så bra allihopa!

Scones utan smör



Ingredienser - 2 st
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl kesella 1%
  • ½ dl vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Häll i kesella och vatten och rör ihop, den blir lite kladdig.
  4. Blöt händerna lite om degen är för kladdig. Dela i två delar och platta ut till två kakor, skär ett kryss på varje.
  5. Grädda i ca 10 minuter, håll lite koll de sista minuterna.

Energi per kaka: 355 kcal protein 16,5g, fett 2g, kolhydrater 66,5g, fibrer 2,5g.

Källa: Mina egna små förändringar på ett recept jag hittade här




söndag 14 mars 2010

Toast med tomat, fetaost och lök



Ingredienser - 2portioner
  • 4-5 tomater
  • 0,5 gul skivad gul/röd lök
  • 2-3 hackade vitlöksklyftor
  • 2 tsk olivolja
  • 50 g fetaost, 3%
  • salt
  • peppar
  • torkade eller färska örter
  • 4 rostade brödskivor

Gör så här:

  1. Skär tomater och fetaost i bitar.
  2. Skiva lök och vitlök i tunna skivor.
  3. Blanda allt med olivoljan.
  4. Smaka av med salt, peppar och eventuellt örter.
  5. Rosta brödet.
  6. Lägg röran på det varma brödet.

Energi per portion: 177 kcal fett 2 g, protein 7 g, kolhydrater 32g.

Källa & bild: sund.nu

Frukost och kvällsmat


Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska äta till frukost och middag, är det bra mat eller finns det något man kanske borde förändra?

Fråga: Vad anser du skulle vara en bra frukost respektive kvällsmat?

Svar:

Frukosten: är en otroligt viktig del i den dagliga kosten, inget man kan hoppa över eller slarva med anser jag. Gör du det så kommer det att visa sig genom att du blir trött, hungrigare och du hamnar i en obalans.
Själv äter jag alltid havregrynsgröt med kanel, osötad sylt/kräm, linfrön och mjölk till frukost. Sen finns det en massa andra bra alternativ, men jag tycker att man ska välja ett alternativ som mättar bra. Det kan vara t.ex. gröt, fruktsallad, fil med osötad musli, grovt bröd med skinka/avokado/ost/ägg, har man tid så kan man alltid slänga ihop en omelett, ägg mättar bra. Det jag anser att man bör undvika är ljust bröd, marmelad, juice (om du inte färskpressar hemma), sockrade flingor, sockrad musli.

Middag: När det kommer till middagen så är den för mig precis lika viktig, inget jag hoppar över. När jag äter middag så ser den lite olika ut beroende på om jag tränat eller inte. Jag äter alltid mycket grönsaker och fisk eller kyckling. Har jag tränat så blir det lite mer och att jag äter lite mer kolhydrater, har jag inte tränat så kan jag i princip hoppa över kolhydraterna helt och hållet. Men jag ser alltid till att jag har ätit en ordentlig lunch oavsett om jag ska träna eller inte. Mitt på dagen behöver kroppen energi och det är på dagen vi gör av med mest energi också, på kvällen efter middagen är man kanske inte lika aktiv.

Det du skriver att du äter till frukost låter enligt mig alldeles utmärkt. Däremot tycker jag att middagen ser lite snål ut, te och macka skulle inte hålla mig mätt i alla fall :) Men jag vet i och för sig inte hur pass aktiv du är eller hur dina luncher och mellanmål ser ur. Men min första tanke är i alla fall att du kanske borde är lite mer middag, lägga till en tallrik fil med musli eller en tallrik gröt. Själv tycker jag att det är lite tråkigt att äta samma frukost som middag så om jag vore dig så skulle jag laga någon enkel middag, kycklingwok eller något annat enkelt.

Hoppas att du fick svar på din fråga...annars får du höra av dig så gör jag ett nytt försök :)

lördag 13 mars 2010

Rostade rotfrukschips i ugn


Ingredienser - 2 portioner

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 rödbetor
  • 1 bit rotselleri

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på ca 175 grader.
  2. Skala rotfrukterna, fortsätt sen att göra strimlor eller skär tunna skivor med kniv.
  3. Lägg strimlorna/skivorna på smörpapper på en plåt.
  4. Rosta i ugnen cirka 20 -25 minuter, titta till dem lite nu och då så det inte bränns vid.
  5. Lägg sedan chipsen i en skål och spraya på olja och salta efter smak.
  6. Man kan också krydda med spiskummin eller curry.

Energi per portion: 107 kcal fett 1 g, protein 3 g, kolhydrater 21 g

Källa & bild: sund.nu

fredag 12 mars 2010

Kycklingpanna med sockerärter och sparris


Ingredienser - 4 portioner

  • 400 g färsk vit sparris
  • salt
  • 1 nypa socker
  • 150 g sockerärter
  • 3 schalottenlökar
  • 400 g kycklingfiléer
  • 20 g smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 lagerblad
  • 3 kvistar timjan
  • svartpeppar
  • rivet skal av 0,5 citron
  • 2 tsk majsena
  • 1 dl matlagningsgrädde

Tillagning


  1. Skölj och skala sparrisen. Skär bort 1–2 cm av de grova ändarna. Koka upp rikligt med lätt saltat vatten, tillsätt 1 nypa socker och lägg i sparrisen. Låt den koka 15–20 min. Ställ 2 dl av sparrisvattnet åt sidan och låt sparrisen rinna av. Skär stjälkarna i 3 cm långa bitar.
  2. Skölj sockerärterna och ansa dem noggrant. Skala schalottenlöken och hacka den fint. Torka av kycklingköttet och skär kycklingen i 2–3 cm långa strimlor.
  3. Hetta upp smöret i en stor teflonstekpanna. Lägg i köttet och bryn det runtom. Ta upp köttet, lägg i schalottenlöken och fräs tills den mjuknar.
  4. Lägg ner sockerärterna i stekpannan och rör om. Häll på vinet och sparrisvattnet under omrörning och lägg i lagerbladet. Sjud 10 min under lock.
  5. Ta av timjanbladen från kvistarna. Lägg köttet och sparrisen i pannan med sockerärterna. Tillsätt timjan och citronskal och krydda med salt och peppar. Vispa ihop majsena och grädde och häll blandningen i pannan. Rör om och sjud tills såsen tjocknar.


Näringsvärde per portion 349 kcal Fett 9g Protein 56g Kolhydrater 9g Fibrer 4g

Käla & bild: Impoline

torsdag 11 mars 2010

Fiskgratäng med paprika


Ingredienser - 4 portioner
  • 600 g fiskfilé, (torsk, sej, kolja)
  • 3 msk färskpressad citronsaft
  • 1 grön paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 2 inlagda gurkor
  • 1 stor gul lök
  • salt och vitpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 600 g potatis
  • smör eller margarin till formen
  • 2 ägg
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
Tillagning
  1. Skölj av fiskfiléerna i kallt vatten. Tärna fisken och blanda den med färskpressad citronsaft. Ansa paprikorna och hacka dem grovt. Hacka gurkorna fint. Skala löken och hacka den fint.
  2. Blanda paprika, lök, fisk och gurka i en skål. Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
  3. Sätt ugnen på 175°C. Skala potatisen och skär den i skivor. Smörj en ugnsfast form med matfett.
  4. Varva potatisen och fisk- och grönsaksblandningen i den ugnsfasta formen. Avluta med ett lager potatis.
  5. Vispa ihop ägg och grädde och krydda med salt och peppar. Häll blandningen över gratängen. Baka gratängen 40 min i ugnen tills den är gyllenbrun.

Näringsvärde per portion 389 kcal Kolhydrater 31g Protein 35g Fett 14g Fibrer 4g

Källa & bild: Impoline

onsdag 10 mars 2010

100 kalorier

Läste en mycket intressant artikel i tidningen och måste dela med mig av dessa otroliga fakta! Alltid lika chockad av att se hur lite ger så mycket :)

Såhär står det:

Visste du att 7 geléhallon ger dig lika mycket energi som du får i dig av
400 gram sockerärtor? Båda innehåller 100 kalorier, men av sockerärtorna får du
dessutom i dig vitaminer, mineraler och en volym som du känner mättnad av medan geléhallonen endast ger dig energi i form av socker.

Mättnaden blir också en annan om man jämför hur man känner sig efter sju geléhallon eller efter nästan ett halvt kilo sockerärtor. För att göra av med 100 kalorier motsvarar det en halvtimmes promenad.

Detta ger dig cirka 100 kalorier:


  • 7 geléhallon
  • 400 gram sockerärtor
  • 18 gram mörk choklad
  • 1 småkaka (20 gram)
  • 1 glas juice (2 dl)
  • 5 skivor skinka
  • 10 tomater
  • 2 äpplen
  • 1 banan
  • 1 kg gurka
  • 400 gram grönsaker (broccoli, blomkål etc)
  • 4 morötter
  • 2 skivor 17 % ost
  • ½ dammsugare (20 gram)
  • ½ chokladboll (tex. delicato)
  • 1 dl kokt ris
  • 1 ½ dl kokt pasta
  • 38 gram köpt pizza
  • 80 gram biff

Käla & bild: Aftonbladet

tisdag 9 mars 2010

Normal portion...

Fick en fråga som jag själv brottats med men tror att jag nu äntligen hittat rätt.

Fråga: Hur mycket en portion mat är på ett ungefär?

Svar: Det är svårt det där med portionsstorlekar. Jag tycker att man först och främst ska se till att ha "normala" tallrikar hemma. Många har alldeles för stora tallrikar och då blir det lätt att man tar för mycket. När jag äter börjar jag alltid med att ta sallad så att jag vet att grönsakerna får plats :) Sen fyller jag på med kött/fisk/fågel och kolhydrater fördelat på resten. Min fördelning just nu ser ut så att jag tar halva tallriken sallad och sedan 50/50 av resten, är inne i en period där jag försöker gå ner lite, men annars så gäller 1/3 av varje. Att följa tallriksmodellen är bra, följer man den så får man lagom av allt.
Jag ser ibland människor som äter enligt tallriksmodellen men öser på höjden med massor av mat så att det nästan rinner över kanterna, då har man inte riktigt förstått poängen med modellen :) Men vad är då lagom? Jag kan ge några exempel på vad jag tycker är lagom, förutom att fylla på 1/3 med grönsaker så brukar jag ta:
  • 6 köttbullar, 2 äggstora potatisar och ca 2 msk brunsås.
  • 75g tonfisk, 50g (okokt) pasta och k100g eso/kesellasås.
  • 1 laxfile á 125g, 2 äggstora potatisar och 100g keso/kesellasås.
  • 1 kycklingfilé á 125g, 2 äggstora potatisar/50g (okokt) pasta/ris och 100g keso/kesella.

Att äta lagom stora portioner har jag märkt ger mer ork. Förr var även jag en bygga-på-höjden-människa och var helt slut efter varje måltid. Magen var alldeles för fylld för att jag skulle orka göra något efter maten, då var det soffläge ett bra tag efter. Men nu när jag äter lagom stora portioner och inte blir sådär sprängmätt så har jag faktiskt fått mer ork och känner mig mer energiladdad och orkar träna mer och hårdare. Men om jag tränar så ser jag självklart till att få i mig mellanmål innan, annars faller jag ihop :)

Hoppas du fått svar på din fråga.

Ha en fortsatt trevlig kväll!

fredag 5 mars 2010

Krämig ratatouille

Ingredienser - 4 portioner
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 aubergine (350 g)
  • 1 zucchini (300 g)
  • 1 burk körsbärtomater (400 g)
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk + 2 krm salt
  • 2 krm + 1 krm svartpeppar
  • 150 g getost
  • 2 dl mild ajvar relish
  • 1 kruka basilika, grovt hackad
  • ½ kruka oregano
  • 1 msk balsamvinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skär aubergine och zucchini i grova bitar. Lägg i en ugnssäker form. Vänd ner tomater, olivolja, ½ tsk salt och 2 krm peppar. Rosta i ugn 25–30 min.
  3. Skär bort kanten och smula ner getosten i grönsakerna. Blanda i ajvar och örter. Smaka av med salt, peppar och balsamvinäger.

Näring/portion: 305 kcal, 20 g fett, 14 g protein, 17 g kolhydrater

Källa & bild: DN

torsdag 4 mars 2010

Heta köttfärsbiffar med rotfruktsrösti



Ingredienser - 4 portioner
  • 400 g köttfärs
  • 1 chilifrukt
  • 100 g fetaost 3%
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl vatten
  • 1 ägg
  • 4 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 bit kålrot eller rotselleri
  • Krispsallad
  • Babyspenat
  • 1, 5 limefrukter
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk soja
  • 1 klyfta vitlök

Tillagning

  1. Blanda ströbröd och vatten, låt det svälla i någon minut.
  2. Blanda sedan i ägget och köttfärsen och smaka av med salt och peppar.
  3. Hacka chilipeppar och fetaost och rör ner i köttfärsen.
  4. Gör biffarna ganska tunna och stek dem 2-3 minuter på vardera sida.
  5. Skala alla rotfrukter och riv dem ganska grovt i ett rivjärn.
  6. Gör små eller stora rösti efter behag.
  7. Stek dem i lite olja och väldigt lite smör så att de får en fin färg på vardera sida.
  8. Rengör och bryt salladen.
  9. Blanda limesaft, olivolja, soja och pressad vitlök.
  10. Häll dressingen över salladen och servera med nystekta rösti och köttfärsbiffar.

Energi per portion: 372 kcal

Källa & bild: Sund.nu

onsdag 3 mars 2010

Ostkaka med varma hallon




Ingredienser - 12 portioner

  • 500g keso
  • 50 g mandel
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • saft och rivet skal från 0,5 citron
  • 1 msk flytande margarin till formen
  • 1 paket frysta hallon

Tillagning

  1. Smörj en form med margarin.
  2. Riv skalet från citronen och blanda med resten av ingredienserna, ta i mjölken sist.
  3. Grädda ostkakan i ugn i 225 grader i cirka 40 minuter, om kakan börjar bli mörk på toppen så täck över med en bit folie.
  4. Värm hallonen i en kastrull och servera till kakan.

Energi per portion: 144 kcal

Källa & bild: Sund.nu

tisdag 2 mars 2010

Kycklingbiffar med ljummen zuccinisallad

Ingredienser - 4 portioner
  • 500 g kycklingfärs
  • 1 ägg
  • 3/4 tsk salt + 1 krm peppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 2 zucchini (ca 600 g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron
  • 1 ask körsbärstomater (250 g)
  • 1 krm salt + 1 krm peppar
  • 2 dl strimlad rucola

Tillagning

  1. Blanda färsen med ägg, salt och peppar. Forma 8 biffar, vänd i vetemjöl. Stek biffarna i smör ca 10 min.
  2. Skiva zucchinin, pensla med 1 msk olja och stek ca 1 min på varje sida.
  3. Blanda 1 msk olja, citronjuice, rivet citronskal, tomater i kvartar och rucola i en skål. Salta och peppra. Lägg allt över zucchinin. Servera med biffarna.

ENERGI PER PORTION 290 kcal

Källa & bild: Lagalätt

måndag 1 mars 2010

Fiskspett med chilidressing



Ingredienser - 4 portioner
  • 600 g fast fisk, t ex marulk, havskatt, svärdfisk eller lax
  • ca 10–15 lagerblad
  • 1 msk olivolja till pensling
  • 8 grillspett
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar

CHILIDRESSING

  • 1 1/2 msk pressad citron
  • 3 msk olivolja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk sambal oelek
  • 3 msk hackad koriander
  • 1 krm salt

SALLAD

  • 250 g körsbärstomater
  • 1 salladshuvud, t ex krispsallad eller huvudsallad
  • 1 påse rucola (80 g)
  • 50 g ärtskott


TILL SERVERING

  • citronklyftor
  • nykokt färskpotatis

Tillagning

  1. Skär fisken i kuber, cirka 2x2 centimeter och trä upp fisken på spett med lagerblad emellan. Pensla med olivolja.
  2. Chilidressing: Vispa ihop ingredienserna.
  3. Sallad: Halvera tomaterna, bryt salladen och lägg upp tillsammans med rucola och ärtskott på ett fat.
  4. Grilla spetten runtom på grill eller i grillpanna, ca 5 min. Salta och peppra.
  5. Lägg spetten på salladen. Häll på dressing. Servera med nykokt potatis och citronklyftor.

NÄRING PER PORTION 375 kcal 16 g fett, 28 g protein, 31 g kolhydrater

Källa & bild: Lagalätt