tisdag 5 januari 2010

Smulig jordgubbsdessert


Ingredienser - 4 portioner

  • 300 g frysta, tinade jordgubbar
  • 1 dl äppelmos
  • 1 msk hackad, kanderad ingefära
  • 1 krm riven muskot

Smuldeg:

  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk farinsocker
  • 1,5 msk smör eller margarin + matfett till formen

Tillagning


  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en pajform (20 cm i diameter) med matfett.
  2. Skiva eller dela jordgubbarna och blanda dem i en skål med äppelmos, ingefära och muskot. Blanda väl och låt dra i 5 min.
  3. Blanda ihop smuldegen medan jordgubbarna drar. Blanda havregryn, mjöl, farinsocker och matfett i matberedaren och arbeta tills det blir smuligt.
  4. Häll jordgubbsblandningen i pajformen. Strö över smuldegen. Baka pajen tills den är genomvarm och gyllene, ca 30 min. Låt svalna i ca 5 min och servera den ljummen.

Variation

  • Använd gärna andra bär än jordgubbar. Det går lika bra med antingen hallon, björnbär eller blåbär. Servera pajen med frusen vaniljyoghurt eller glass.
  • Istället för havregryn kan du använda granola som består av rostade havregryn och vetekorn. Smuldegen blir då lite knaprigare.


Näringsvärde per portion 187 kcal Kolhydrater 33g Protein 1g Fett 5g Fibrer 2g

Källa & bild: impoline

Dietistens carbonara

Ingredienser - 6 portioner

  • 500 g pasta
  • 200 g rökt skinka
  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök
  • 150 g champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,25 tsk riven muskotnöt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt pastan. Koka pastan enligt paketets anvisningar. Strimla skinkan. Ansa och hacka paprikan. Skala löken och hacka den fint. Ansa och skiva champinjonerna.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna på hög värme. Tillsätt skinka, paprika, lök och champinjoner, bryn 3–4 min.
  3. Blanda ner mjöl, muskot och peppar och fräs ytterligare ca 1 min. Sänk värmen och vispa ner mjölken lite i taget. Låt sjuda upp under omrörning.
  4. Låt pastan rinna av och blanda ner såsen med pastan. Lägg upp på tallrikar och strö över riven parmesanost. Servera genast.

Tips

  • Istället för rökt skinka kan du använda prosciuttoskinka eller bacon. Ta bort allt synligt fett från köttet. Om du använder bacon så bryn det knaprigt.
  • Prova andra sorters svamp, t ex ostronskivling eller shiitakesvamp. Rengör svampen genom att putsa den försiktigt med en fuktig handduk.

Näringsvärde per portion 361 kcal Kolhydrater 58g Protein 21g Fett 7g Fibrer 2g

Källa & bild: impoline

Raviolisoppa


Ingredienser - 4 portioner

  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 paprika, gärna orange
  • 1 msk olivolja
  • 6 salviablad + extra till garnering
  • 1 ask körsbärstomater (250 g)
  • 1 dl passerade tomater
  • 1 ½ liter vatten
  • 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
  • färskpressad juice från ½ citron
  • 2 tsk strösocker
  • ½ tsk salt + 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 paket färsk ravioli, gärna med karljohanssvamp (250 g)
  • grovriven parmesan

Tillagning

  1. Skala och strimla lök och vitlök tunt. Dela, kärna ur och tärna paprikan smått.
  2. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök, paprika och de flesta salviabladen ett par minuter utan att det tar färg. Tillsätt hela tomater, fräs ytterligare någon minut.
  3. Tillsätt passerade tomater, vatten och buljong. Koka på svag värme 5–6 min. Smaka av med citronjuice, socker, salt och peppar.
  4. Tillsätt raviolin, sjud 4 min. Fördela soppan i djupa skålar. Garnera med salviablad och parmesan.

Näring/portion: 288 kcal, 12 g fett, 8 g protein, 32 g kolhydrater

Källa & bild: DN