torsdag 19 november 2009

Hade jag ingen aning om...


...att det kan vara så mycket kalorier i lite "vätska"...

Så här många kalorier ger två deciliter:

Lättmjölk: 80 kalorier
Standardmjölk: 120 kalorier
Apelsinjuice: 85 kalorier
Läsk: 85 kalorier
Saft: 80 kilokalorier
Rödvin: 12 % 144 kalorier
Vittvin: 13,5 % 198 kalorier
Vittvin: 10 % 142 kalorier
Vinglögg: 10 % 250 kalorier
Starköl: 5,6 % 94 kalorier
Lättöl: 2,3 % 58 kalorier
Källa & bild: Aftonbladet

söndag 15 november 2009

Vitamindessert med blodapelsin

Ingredienser - 4 portioner


  • 6 blodapelsiner
  • 2,5 dl kesella
  • 1 msk apelsinblomsvatten eller 1 tsk rivet apelsinskal
  • 4 msk honung
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl keso
  • 1 krm malen kardemumma
  • 1 lime
  • 1 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Skölj blodapelsinerna väl. Pressa 3 av apelsinerna. Skala 3 av apelsinerna med kniv så att även det vita följer med. Skär ut fina klyftor mellan hinnorna på 2 apelsiner och skär klyftorna i mindre bitar. Skär den tredje apelsinen i skivor.
  2. Vispa ihop kesella, pressad apelsinsaft, apelsinblomsvatten, honung och vaniljsocker. Blanda ner keso och apelsinklyftor. Smaka av blandningen med kardemumma.
  3. Skölj limefrukten väl och strimla skalet med hjälp av ett zestjärn. Pressa limefrukten och blanda ner 2 msk av limesaften i apelsinkrämen.
  4. Vispa grädden hårt och vänd ner den i krämen. Lägg upp krämen i dessertskålar och garnera med apelsinskivor och limeskal.

Randig apelsindessert
Förbered apelsinerna som ovan. Koka upp apelsinsaften och apelsinbitarna med 4 msk apelsinlikör och 2 msk strösocker. Blanda 2 tsk majsena med 0,5 dl vatten och rör ner i den kokande blandningen. Koka upp och låt sjuda tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från värmen och låt blandningen svalna. Rör samman kesella, 4 msk mjölk, 2 msk apelsinblomsvatten, 3 msk honung, vaniljsocker, keso, kardemumma och lime. Varva kesellakräm och apelsinkräm i dessertglas och garnera som i receptet ovan.


Tips
Även andra kryddor, t ex malen ingefära, kanel eller vanilj, kan användas. Det ganska dyra apelsinblomsvattnet finns i kryddbodar – ev mot beställning.


Näringsvärde per portion 327 kcal Fett 13g Protein 16g Kolhydrater 37g Fibrer 2g

Källa & bild: Hembakat

Indiska köttbullar

Ingredienser - 4 portioner

  • 450 g lammfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 tsk curry
  • 1 msk potatismjöl


Sås:

  • 1 msk solrosolja
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 tsk curry
  • 400 g konserverade, krossade tomater
  • 4 msk vatten

Garnering: korianderblad eller bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och hacka löken fint. Skala och pressa vitlöksklyftan. Blanda lammfärsen med lök, curry, vitlök och potatismjöl till en smidig smet. Dela färsen i 16 lika stora delar och forma dem till köttbullar (se Tips nedan)
  2. Koka upp en gryta till hälften fylld med lättsaltat vatten. Lägg ner köttbullarna med hjälp av en hålslev i vattnet. Låt sjuda på svag värme i 10 min.
  3. Såsen: hetta upp oljan i en stor gryta. Fräs vitlök, lök och curry i ca 1 min. Tillsätt krossade tomater och 4 msk vatten.
  4. Ta försiktigt upp köttbullarna och blanda ner dem i såsen. Garnera med grovhackad koriander eller bladpersilja.

Tips

  • Det går lätt att rulla köttbullarna om du först fuktar händerna med lite kallt vatten. Gör köttbullarna jämnstora så att de blir färdiga samtidigt.
  • Använd en stor gryta när du kokar köttbullarna. Köttbullarna ska ligga i ett enda lager i grytan. Håll vattnet nära kokpunkten hela tiden.

Näringsvärde per portion 296 kcal Kolhydrater 12g Protein 22g Fett 18g Fibrer 2g

Källa & bild: Hembakat

Pumpasoppa



Ingredienser - 4 portioner

  • 1 pumpa (ca 1,2 kg)
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk solrosolja
  • 1 krm av vardera spiskummin och cayennepeppar
  • 1 tsk fint hackat citrongräs
  • 2 dl kokosmjölk
  • 3⁄4 liter grönsaksbuljong
  • 1 röd paprika
  • salt, svartpeppar
  • 1 dl gräddfil
  • persilja till garnering


Tillagning
  1. Skala pumpan och gröp ur kärnhuset och den vattniga delen av fruktköttet. Skär pumpaköttet i tärningar. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Hetta upp solrosoljan i en stor kastrull och fräs löken tills den mjuknar. Tillsätt vitlök, pumpa, kryddor och hackat citrongräs. Fräs hastigt under omrörning.
  3. Häll på kokosmjölk och grönsaksbuljong. Låt soppan koka upp och sedan sjuda ca 20 min på svag värme. Skölj och ansa paprikan och tärna den fint.
  4. Mixa pumpasoppan med en handmixer och smaka av med salt och peppar. Portionera upp soppan i 4 tallrikar och lägg en klick gräddfil på varje portion. Strö över den hackade paprikan och garnera med persiljeblad.

Receptvariant
Soppan blir riktigt fyllig och mättande om du även har i potatis. Skala och tärna 400 g potatis och tillsätt dem tillsammans med pumpan i soppan. Fortsätt därefter enligt receptet. Potatis- och pumpasoppan blir extra slät och fin om du passerar den genom en sil istället för att mixa den.


Näringsvärde per portion 239 kcal Fett 17g Protein 5g Kolhydrater 16g Fibrer 4g

Källa & bild: Hembakat

fredag 6 november 2009

Matiga morotsmuffins


Ingredienser - 10-12 st
  • 1 st morot
  • 150 g fetaost
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 1/2 dl smör- och rapsolja
  • 1 1/2 dl naturell yoghurt eller filmjölk
  • 1/2 dl solroskärnor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ upp muffinsformar på plåten.
  2. Skala moroten och riv den grovt. Skär osten i bitar.
  3. Häll upp mjöl, salt och bakpulver i en bunke och rör om ordentligt.
  4. Lägg i den rivna moroten. Knäck i äggen och häll i smör och yoghurt.
  5. Blanda snabbt ihop till en deg. Rör inte för länge.
  6. Klicka ut degen i muffinsformarna. Tryck i osten och strö över solrodkärnorna.
  7. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 20 min. Låt sedan svalna på plåten.
  8. Går bra att frysa.

Energi per muffin: 190 kcal, protein 7 g, kolhydrater 19 g, fett 10 g.

Källa & bild: Arla

Amerikanska pannkakor


Ingredienser - 12 st
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1/2 dl smör- och rapsolja
  • 1 banan
  • 1 dl frysta bär

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt och socker i en bunke.
  2. Tillsätt mjölk, ägg och smör, vispa till en jämn smet.
  3. Skala bananen och dela den i mindre bitar. Blanda ner den och de frysta bären i smeten.
  4. Sätt stekpannan på medelvärme. Häll i lite smör och stek 2-3 pannkakor åt gången.
  5. När det börjar bubbla på översidan så är det dags att vända. Stek 1-2 min till.
  6. Servera med en klick matlagningsyoghurt och honung eller lännsirap.

Energi per pannkaka: 145 kcal, protein 4 g, kolhydrater 19 g, fett 6 g.

Källa & bild: Arla